FSC & VERDENSMÅLENE
Til FSC Design Award gælder det om at kombinere trædesign og kommercielt potentiale med bæredygtighed.
Et design kan defineres som bæredygtigt på mange måder, men det skal tage udgangspunkt i mindst ét af FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Du kan indtænke målene ved for eksempel at gøre dig overvejelser om følgende:
Hvordan kan de sociale og økonomiske forhold forbedres for de mennesker, der producerer designet?
Hvordan kan designet effektivt udnytte skovens mange forskellige ydelser?
Hvordan påvirker designet mindst muligt miljøet?
Du vil herunder blive introduceret for FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling og se eksempler på tidligere års designs.
TRÆ - ET FANTASTISK MATERIALE
Træ er et fantastisk materiale. Ud over at være godt og naturligt at bygge og producere med, så er træ også fornybart og kan lagre CO2 fra atmosfæren. Det giver derfor mening at erstatte mere skadelige materialer med træ.
Det er dog ikke ligegyldigt, hvilke skove træet kommer fra. Hvis verdens skove drives uden tanke for fremtiden, klimaet eller de mennesker, dyr og planter, der lever i og af skovene, forsvinder de positive effekter.
Heldigvis kan man nemt vælge træ fra bæredygtige skove og på den måde gøre en forskel.
Bæredygtighed er blevet et samfundsmæssigt vilkår, og derfor er der også en stigende efterspørgsel på træ som materiale. Det har aldrig været vigtigere at lære, hvordan man sikrer sig, at man bygger med bæredygtigt træ og bedst navigerer i de mange påstande om bæredygtighed.
FN’S 17 VERDENSMÅL
I september 2015 vedtog verdens regeringsledere et nyt program for bæredygtig udvikling under navnet:
”Ændring af vores samfund: 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling”.
Programmet er også kendt som FN’s udviklingsmål eller The Sustainable Development Goals (SDGs) og indebærer områder som klimaændringer, økonomisk ulighed, innovation, bæredygtigt forbrug, fred og retfærdighed.
I programmet er der 17 konkrete arbejdsområder med en række undermålsætninger, der sigter mod at afskaffe fattigdom, beskytte planeten og fremme fred og velstand.
Målene er indbyrdes forbundne og ofte vil nøglen til deres opfyldelse indebære at løse problemer, der tit er forbundet med hinanden. For de fleste af disse mål kan bæredygtige skove og træprodukter vise sig at være en del af løsningen.
Læs mere om SDG’erne:
www.verdensmaalene.dk
MÅL 1:
Afskaffe alle former for fattigdom i verden.
Antallet af mennesker der lever i ekstrem fattigdom, er mere end halveret siden 1990. Selvom dette er et fantastisk resultat, lever ét ud af fem mennesker i de mindst udviklede lande stadig for mindre end 2 dollars om dagen. Derfor risikerer mange mennesker fortsat at leve i ekstrem fattigdom.
Skovenes og FSC’s bidrag
Case-studier dokumenterer den rolle skovene, og også træer uden for skovene, spiller for national økonomisk vækst, udvikling af landdistrikter og levevilkår. Mere end 1,6 milliarder mennesker er afhængige af skove i deres hverdag, og mere end 300 millioner mennesker lever i skovene. Derudover er træprodukter en kilde til økonomisk vækst og beskæftigelse i en industri, der årligt genererer omkring 327 milliarder.
FSC bidrager til udryddelse af ekstrem fattigdom. Der stilles stærke sociale krav til skovarbejdernes vilkår og relationer til lokalsamfund. Det er for eksempel et krav, at skovejeren bidrager økonomisk til lokale projekter såsom adgang til lægehjælp, vand og skolegang i ressourcesvage lande. FSC kræver også, at skovarbejderne får en ordentlig løn og er uddannede. Derudover er det et helt grundlæggende krav, at træ fældes lovligt, og at der betales krævede afgifter og skatter.
MÅL 2:
Stoppe sult, opnå fødevaresikkerhed og forbedret ernæring samt fremme bæredygtigt landbrug.
Der er brug for en fundamental ændring af de globale fødevare - og landbrugsmetoder, hvis man skal ernære de 815 millioner sultende mennesker, der er i dag, og de yderligere 2 milliarder der forventes at være i 2050.
Skovenes og FSC’s bidrag
Skove spiller en vigtig rolle i forhold til at supplere produktionen af fødevarer fra andre sektorer. Millioner af husholdninger i udviklingslandene er afhængige af fødevarer og foder fra skove til at supplere både deres egne og deres husdyrbestands kost. Udover forsyning af mad, kan skove også levere et vigtigt økosystem, der er med til at støtte vandkredsløbe og opretholde sunde landbrugssektorer. Afskovning og forringelse af verdens skove kan true skoven som fødevareressource.
FSC bidrager til udryddelse af sult og adgang til mad ved at stille krav til bæredygtig og ansvarlig skovforvaltning og bidrager dermed indirekte til det andet verdensmål. FSC stiller eksempelvis krav, som forhindrer afskovning og at skove ødelægges og forringes samt beskytter biodiversitet og økosystemtjenester.
MÅL 3:
Sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper.
Sikring af sundhed og trivsel for alle mennesker i alle aldre er essentielt i forhold til bæredygtig udvikling. Der er gjort betydelige fremskridt i forhold til at forbedre den forventede levealder og at reducere børne - og mødredødeligheden. Der er også sket kæmpe fremskridt med at øge adgangen til rent vand og sanitet samt at gøre en ende på malaria, tuberkulose, polio og spredningen af HIV/AIDS. På trods af de mange fremskridt, er der dog stadig brug for mange flere indsatser på området.
Skovenes og FSC’s bidrag
Skove har stor betydning for menneskers sundhed og trivsel. Ud over de basale fordele ved et økosystem, såsom rent vand og føde, kan skove også forsyne os med rent luft. Bæredygtigt drevne skove sikrer også gode forhold for skovarbejderne og deres familier. Hertil kommer, at mange farmaceutiske produkter og traditionel medicin stammer fra skovene.
FSC stiller stærke sociale krav, der indirekte bidrager til opnåelse af det tredje verdensmål. Dette gælder for eksempel krav om, at der skal tages hånd om skovarbejdernes sundhed og sikkerhed. FSC kræver også, at skovarbejderne er uddannede og trænes, og at de kompenseres i tilfælde af arbejdsrelaterede sygdomme.
MÅL 4:
Sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse og fremme alles muligheder for livslang læring.
At få en kvalitetsuddannelse er fundamentet for at forbedre menneskers liv og for en bæredygtig udvikling. Der er sket store fremskridt på dette område. Adgangen til uddannelse på alle niveauer er øget, samtidigt med at indmeldelser i skolerne for især kvinder og piger også er støt stigende. Basale læse - og skrivefærdigheder er blevet markant forbedret, men der er stadig brug for yderligere og mere dristige indsatser for at opnå de universelle uddannelsesmål. For eksempel får lige mange piger og drenge i verden nu grundskole-undervisning, men få lande har opnået dette på alle uddannelsesniveauer.
Skovenes og FSC’s bidrag
FSC adresserer ikke det fjerde verdensmål direkte i sine standarder, men bidrager alligevel via afledte effekter til at sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse og fremme alles muligheder for livslang læring. For eksempel er en af de afledte effekter af FSC-skovcertificering på den sydlige halvkugle, at skovarbejdernes børn har bedre adgang til skoler. Samtidig er jobtræning og læring for skovarbejdere en integreret del af FSC-systemet og kravene til FSC-certificerede skove.
MÅL 5:
Opnå ligestilling mellem kønnene og styrke kvinders og pigers rettigheder og muligheder.
Ligestilling mellem kønnene har længe været en menneskerettighed og et centralt udviklingsmål.
Alligevel har kvinder globalt set dårligere muligheder for at blive en del af arbejdsmarkedet end mænd, mindre adgang til basal og højere uddannelse og modtager en lavere løn end mænd. De er også udsat for større sundheds- og sikkerhedsrisici og er dårligt repræsenteret rent politisk. Kvinder og piger er derudover fortsat udsat for diskrimination og vold i alle dele af verden.
Skovenes og FSC’s bidrag
FSC stiller en række krav til ligestilling, som betyder, at FSC bidrager væsentligt til det femte verdensmål. FSC kræver for eksempel, at kvinder og mænd har adgang til samme jobs på samme vilkår, betales den samme løn for det samme arbejde, og kvinder opfordres til at deltage aktivt i alle typer arbejde. Herudover kræver FSC, at der er systemer, der fremmer ligestilling og forhindrer diskrimination i beskæftigelsespraksis, uddannelsesmuligheder, tildeling af kontrakter, inddragelse og ledelsesaktiviteter.
MÅL 6:
Sikre at alle har adgang til vand og sanitet, og at dette forvaltes bæredygtigt.
Adgang til rent vand er en af de mest basale menneskerettigheder og er afgørende for menneskets overlevelse.
På grund af fattigdom og dårlig infrastruktur dør der hvert år millioner af mennesker, særligt børn, af sygdomme, der kommer som resultat af mangelfuld vandforsyning, sanitet og hygiejne. Mangel på vand er i højere og højere grad centrum for kriser og konflikter, der er et resultat af klimaforandringerne, en voksende global befolkning og øget forbrug.
Skovenes og FSC’s bidrag
Skove spiller en nøglerolle i det globale vandkredsløb ved at stabilisere klimaet, generere regn og sikre grundlaget for vandindvinding.
Overordnet set bidrager FSC til en bæredygtig forvaltning af vandressourcer - for eksempel ved at kræve, at skovejeren beskytter og genopretter naturlige vandløb, vådområder og bredområder. Skovejeren skal også passe på vandkvaliteten og mængden af vand og i tilfælde af negativ påvirkning rode bod på den.
MÅL 7:
Sikre at alle har adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi til en overkommelig pris.
Energi er centralt i både de udfordringer og muligheder verden står overfor. Jobs, sikkerhed, klimaforandringer, fødevareproduktion eller øgede indkomster - fælles for dem er, at adgangen til energi er altafgørende.
Biomasse er ofte en tilgængelig og økonomisk overkommelig kilde til energi. Globalt er der 2,6 milliarder mennesker der er afhængige af træ som energikilde. En stor del af disse mennesker lever i udviklingslande.
Skovenes og FSC’s bidrag
Efterspørgslen efter træ som energikilde er stigende, hvilket kan forværre presset på skovene. Træpiller og træflis fra skoven kan dog være et godt alternativ til fossile brændstoffer og potentielt reducere energiproduktionens klimapåvirkning. Forudsætningen er bæredygtig skovdrift.
FSC-certificerede træpiller og træflis har en bæredygtig oprindelse, og FSC bidrager dermed væsentligt til verdensmål 7 om bæredygtig energi. FSC stiller f.eks. krav, som forhindrer afskovning og at skove ødelægges og forringes samt beskytter biodiversitet og økosystemtjenester.
MÅL 8:
Fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse samt anstændigt arbejde til alle.
Omkring halvdelen af verdens befolkning lever stadig af, hvad der svarer til 2 dollars om dagen. Rigtig mange steder i verden garanterer dét at have et job ikke, at mennesker kan slippe fri af fattigdom. Den langsomme fremgang på dette område betyder, at man er nødt til at gentænke og omstille økonomiske og sociale politikker, der er rettet mod at udrydde fattigdom.
En fortsat mangel på anstændige jobmuligheder, utilstrækkelige investeringer og et forbrug der er mindre end det, der produceres, fører til en svækkelse af den basale, sociale kontrakt, der findes i demokratiske samfund: at i fremgang skal vi alle dele. Skabelsen af kvalitetsjob vil også være en kæmpe udfordring for stort set alle økonomier i fremtiden.
Skovenes og FSC’s bidrag
Skove og skovbaserede produkter kan bidrage til bæredygtig økonomisk vækst og anstændige jobs. I den grønne omstilling er træ blevet et bæredygtigt alternativ til andre materialer. Samtidig er genbrug og minimering af affald blevet centrale værktøjer til at sikre bæredygtig økonomisk vækst.
FSC bidrager til mål 8 på flere måder. FSC har et specifikt mærke for produkter lavet af 100% genbrugsmaterialer, FSC Recycled, og tillader brug af genbrugsmaterialer i mærket FSC Mix. På den måde bidrager FSC til at minimere affald, sikre genbrug og synliggøre genbrugsprodukter som et bæredygtigt valg. FSC stiller også krav om, at arbejdstagerne har ordentlige arbejdsforhold- og rettigheder, når det eksempelvis gælder ligestilling, sundhed og sikkerhed, overholdelse af ILO’s kernekonventioner, jobtræning, løn der muliggør et eksistensminimum og konflikthåndtering.
MÅL 9:
Bygge robust infrastruktur, fremme inklusiv og bæredygtig industrialisering og understøtte innovation.
Investeringer i infrastruktur som transport, kunstvanding, energi og informations- og kommunikationsteknologi er afgørende for at opnå en bæredygtig omstilling.
Det er længe blevet anerkendt, at øget produktivitet og indkomster samt forbedringer på sundheds- og uddannelsesområderne kræver investeringer i infrastruktur. Når det sker, forøges indtægtsgrundlaget så der igen er mulighed for investeringer i teknologi. Teknologiske fremskridt er fundamentet for at opnå miljømæssige mål som øget energi-og ressourceeffektivitet.
MÅL 10:
Reducere ulighed i og mellem lande.
Det internationale samfund har gjort betydelige fremskridt i forhold til at løfte folk ud af fattigdom. Der er dog fortsat stor ulighed i mange lande - eksempelvis adgangen til sundheds- og uddannelsesydelser og andre goder. Imens indkomstuligheden mellem landene er blevet reduceret, er uligheden inden for landene steget.
Der er stigende enighed om, at økonomisk vækst ikke er tilstrækkelig til at mindske fattigdommen, hvis den ikke er inkluderende, og hvis den ikke indebærer de tre søjler i bæredygtig udvikling - økonomisk, social og miljømæssig.
MÅL 11:
Gøre byer, lokalsamfund og bosættelser inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige.
Byer er centrum for idéer, handel, kultur, videnskab, produktivitet, social udvikling og meget mere. Byerne har i bedste fald gjort det muligt for folk at gøre fremskridt både socialt og økonomisk. Der er dog stadig mange udfordringer i forhold til at udvikle byer på en måde, så der fortsat bliver skabt jobs og velstand, samtidig med at jord og ressourcer ikke bliver belastet.
Nogle af de bymæssige udfordringer omfatter overbelastning, mangel på midler til at yde basale tjenester, mangel på passende boliger og faldende infrastruktur.
De udfordringer som byerne står over for, kan overvindes på en måde, der gør det muligt for dem at fortsætte med at blomstre og vokse, mens ressourceforbruget samtidigt forbedres og forurening og fattigdom reduceres.
MÅL 12:
Sikre bæredygtigt forbrug og bæredygtige produktionsformer.
Ansvarligt forbrug og produktion handler om at fremme ressource- og energiudnyttelse, bæredygtig infrastruktur, adgang til grundlæggende ydelser, grønne og anstændige job og en bedre livskvalitet for alle.
Implementeringen af dette vil hjælpe til med at opnå nogle overordnede udviklingsplaner, reducere fremtidige økonomiske, miljømæssige og sociale omkostninger samt styrke den økonomiske konkurrenceevne og reducere fattigdom.
Skovenes og FSC’s bidrag
Træ er sammenlignet med andre materialer som f.eks. glas stål, aluminium og plast et fornybart naturmaterialer og produkter heraf kan oftest produceres med et mindre energiforbrug.
FSC er et redskab til at sikre ansvarligt forbrug og produktion og bidrager derfor til mål 12. Som global certificerings- og mærkningsordning giver FSC virksomheder og forbrugere mulighed for nemt at vælge bæredygtige produkter og få information om dem.
Alle skovbaserede produkter kan i princippet FSC-certificeres, og derfor finder man i dag en lang række FSC-certificerede produkter såsom byggematerialer, møbler, tryksager og emballage. FSC har et specifikt mærke for produkter lavet af 100% genbrugsmaterialer, FSC Recycled, og tillader brug af genbrugsmaterialer i mærket FSC Mix. På den måde bidrager FSC til væsentlig reducering af affaldsmængden gennem forebyggelse, reduktion, genvinding og genbrug. Flere og flere offentlige organisationer stiller krav om bæredygtige indkøb gennem f.eks. politikker og anerkender FSC som garant for bæredygtigt træ og papir.
MÅL 13:
Handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser.
Klimaforandringer påvirker nu hvert land på alle kontinenter. Det forstyrrer de nationale økonomier og koster folk, samfund og lande dyrt. Forstyrrelserne og omkostningerne vil blive endnu større i fremtiden. Mennesker oplever bemærkelsesværdige konsekvenser af klimaforandringerne, herunder ændrede vejrmønstre, et stigende havniveau og en øget forekomst af ekstreme vejrforhold.
Skovenes og FSC’s bidrag
Skovene spiller en afgørende rolle i klimareguleringen både lokalt og som en del af den globale vejr- og vandcyklus. Udover havene er skovene det vigtigste økosystem, der fjerner kuldioxid fra atmosfæren og opbevarer kulstof i både træer, jordbunden og i øvrigt plantedække.
FSC gør en indsats for at beskytte denne vigtige funktion.
MÅL 14:
Bevare og sikre bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer.
Havet er det største økosystem på planeten. Det regulerer klimasystemet og støtter den globale økonomi, ernæring, sundhed og velvære. På grund af menneskelige aktiviteter og klimaforandringer oplever havområderne tab af habitat.
Det generelle fald i havenes sundhed udfordrer fødevaresikkerheden og andre grundlæggende menneskelige behov.
Skovenes og FSC’s bidrag
Skovrydning og nedbrydning af skovene truer de marine miljøer. Erosion truer koralrevene og forurening fra gødning og pesticider påvirker også havene i høj grad. Sikring og udvidelse af skovområder samt god forvaltning af skovene understøtter målet om at reducere havforurening fra landbaserede kilder.
FSC stiller en række krav til beskyttelse af økosystemtjenester i skoven og skovens basale funktioner, som betyder, at FSC bidrager til det sjette verdensmål. Overordnet set bidrager FSC til en bæredygtig forvaltning af vandressourcer. FSC kræver f.eks., at skovejeren beskytter og genopretter naturlige vandløb, vådområder og bredområder. Skovejeren skal også passe på vandkvaliteten og mængden af vand og i tilfælde af negativ påvirkning rode bod på den.
MÅL 15:
Beskytte, genoprette og støtte bæredygtig brug af økosystemer på land, fremme bæredygtigt skovbrug, bekæmpe ørkendannelse, standse udpining af jorden og tab af biodiversitet.
Skovene dækker 30 procent af jordens overflade, og udover at levere fødevaresikkerhed og ly, er de afgørende for bekæmpelsen af klimaforandringer, beskyttelsen af biodiversiteten samt de indfødte befolkningers hjem.
Skovenes og FSC’s bidrag
Klodens skovområder er uden sammenligning de steder på land, hvor livet over tid har udviklet sig mest mangfoldigt. 9 ud af 10 arter, der lever på land, lever i skove. World Resources Institute vurdere, at cirka halvdelen af verdens naturlige skovareal er blevet fældet eller er i dårlig økologisk tilstand. Kun 15 procent af verdens oprindelige skovareal er forblevet urørt.
Det betyder, at skovrydning og forringelser af skovene bidrager betydeligt til det samlede globale tab af biodiversitet samt økosystemydelser.
FSC stiller krav til bæredygtig og ansvarlig skovforvaltning og bidrager dermed væsentligt til verdensmål 15. FSC stiller f.eks. krav, som forhindrer afskovning og at skove ødelægges og forringes samt beskytter biodiversitet og økosystemtjenester.
MÅL 16:
Støtte fredelige og inkluderende samfund. Give alle adgang til retssikkerhed og opbygge effektive, ansvarlige og inddragende institutioner på alle niveauer.
Verdensmål 16 for bæredygtig udvikling er dedikeret til at fremme fredelige og inkluderende samfund. Fred, stabilitet, menneskerettigheder og effektiv styring baseret på retsstatsprincippet er vigtige søjler for en bæredygtig udvikling.
Vi lever i en verden, der bliver mere og mere delt. I nogle regioner er der et rimeligt niveau af fred, sikkerhed og velstand, mens der i andre regioner tilsyneladende er endeløse konflikter og vold.
Blodige konflikter kriminalitet og usikkerhed påvirker den økonomiske vækst og resulterer ofte i langvarige konsekvenser, der kan vare i generationer.
Skovenes og FSC’s bidrag
FSC fokuserer på at støtte lokalsamfundet i skovene og stiller krav, der stræber mod at sikre fred og retfærdighed for menneskerne.
MÅL 17:
Revitalisere det globale partnerskab for bæredygtig udvikling og styrke midlerne til at nå målene.
En succesfuld bæredygtig udvikling kan kun realiseres ved at regeringer, den private sektor og civilsamfundet samarbejder.
Der er brug for inkluderende partnerskaber på både det globale, regionale, nationale og lokale niveau. Disse partnerskaber er bygget op omkring fælles principper, værdier, visioner og mål og placerer både mennesker og planeten i centrum.
Skovnes og FSC’s bidrag
FSC’s arbejde bidrager med at støtte civile partnerskaber og er repræsenteret af tre kamre: sociale, økonomiske og miljømæssige interesser. Disse kamre har lige stor stemmevægt og dermed ligeligt magt til at tage beslutninger i organisationen.